Voor een portretfoto in Utrecht van Jan Stam ben ik met Marcel Uding en Hanneke Sanaky naar Kockengen afgereisd. Jan Stam is welbekend van het NCRV televisieprogramma Man bijt Hond. Wanneer je over iemand met een markant gezicht spreekt kan je niet om Jan Stam heen.

De tijd heeft stil gestaan

Jan stam is een oud keuterboertje van 76 jaar oud. Hij runt zijn boerenbedrijfje nog als 50 jaar geleden. Alle werkzaamheden worden nog met de hand uitgevoerd. Het is niet zo eenvoudig om foto’s van deze bijzondere man te maken aangezien hij een beetje een teruggetrokken leven leidt. Nadat Man Bijt Hond opnamen van Jan maakte is hij een bekende Nederlander, iets waar hij niet aan kan wennen. Toch is het mij gelukt om enkele mooie sfeer portretten van Jan te maken.

Op een mooie zonnige dag in juni heb ik Jan een bezoek gebracht. Het was een warme dag, Jan had zijn overall met korte pijpen aan. Aan een spijker hing een riem met zijn broekspijpen. Gewoon makkelijk wanneer ik ze nodig heb sprak Jan. Helaas stond zijn huiskamer zo vol dat ik niet naar binnen kon. Gelukkig stonden de koeien in de wei en was de stal schoon. Jan pakte een kruiwagen om op zijn gemak te zitten. Het Reformatorisch dagblad trok zijn aandacht, en een lekker sjekkie werd gedraaid. Alle tijd had ik om een mooie serie portretfoto’s te maken. Mooi detail, Jan draagt 2 brilmonturen. Eén gebroken montuur met glas en één montuur heel zonder glas.

In de deuropening was ook een prachtig licht om Jan in te fotograferen. Leuke details stonden in het hoekje, een stuk knalpijp van Jan’s tractor en een zeis hadden in de hoek een plaatsje gekregen.

Dit zijn de speciale momenten en mensen waar ik enorm van geniet. Prachtig om de verhalen van vroeger aan te horen.

Voor meer foto’s van mensen met markante koppen Klik hier