Vanmiddag ben ik op pad geweest om de heer vd Most te bezoeken. Het was koud en er stond een straffe wind toen ik bij de heer Lauw vd Most aanbelde. Een vriendelijke man deed open en ik werd samen met mijn hulp Marjan bijzonder warm begroet. “Willen jullie koffie of een glas thee? Sprak Lauw”.

Lauw woont in een mooi en klassiek ingericht huisje in de wijk Parijsch. Hij ziet er voor zijn 82 jaar nog goed uit en is nog bijzonder scherp van geest. Snel ging het gesprek over zijn 2 jaar geleden overleden vrouw, dat hij hoor zo bijzonder mist is echt aan de aardige man te zien. “Wij hebben het heel goed met elkaar gehad” vertelde Lauw. De verhalen uit zijn jeugd brachten ons terug naar de 2e wereldoorlog. Hij is geboren in Sliedrecht en is alleen als jochie gevlucht naar het westen van het land om aan voedsel te komen. Na de oorlog heeft hij als jongen achter de lastwagen gelopen. Een soort kar waarop allerlei vracht vervoerd moest worden. Dit werk heeft hij niet al te lang tijd hoeven doen. Hij mocht van zijn moeder naar de ambachtsschool. In de bouw was hij een bijzonder goed vakman. Na veel bijscholing in de avonduren mocht hij les geven op de MTS in Tiel waar hij het vak bouwkunde onderwees.

Tijdens zijn actieve loopbaan heeft de familie jaren in Culemborg gewoond.  Na zijn pensioen is hij uit Culemborg vertrokken om in december 2014 weer in Culemborg terug te keren.